Van Harten Edelsmeden

Aan welke hand draagt u een trouwring?

Aan welke hand draagt u een trouwring? Draagt u de ring aan uw linkerhand of aan uw rechterhand? Veel verloofde koppels vragen zich dit af. Het antwoord is eigenlijk gemakkelijk: U mag zelf bepalen aan welke hand u de trouwring wilt dragen. Er is geen “correcte” manier om een trouwring te dragen, maar wist u dat dit verschilt per land, situatie, persoon en geloof?

inspiratie trouwringen edelsmid breda

Trouwring dragen volgens traditionele overtuigingen

Trouwringen worden al sinds de oude Egyptenaren aan de ringvinger gedragen. Er werd toentertijd geloofd dat door deze vinger de Vena Amoris liep, ook wel letterlijk de ader van de liefde genoemd.

Deze liep rechtstreeks van de ringvinger naar het hart, de perfecte plek om uw trouwring te dragen. Door de eeuwen heen is het dragen van de trouwring aan de linker ringvinger ook wel afgeweken naar de rechter ringvinger.

Ook de duim en middelvinger van uw linkerhand waren in de 17e eeuw erg populair. In Nederland en België werd de ringvinger van de linkerhand gehouden totdat rond 1500 protestanten de ring een teken van immorele rijkdom vonden, dus vonden ze het ongepast om hem te dragen. Protestanten droegen geen trouwringen meer, in tegenstelling tot de katholieken die dit wel bleven doen.

Toen protestanten in de 19e eeuw de symboliek achter de ring realiseerden, besloten ze het gebruik een nieuw leven in te blazen. Echter, vanaf dat moment kozen ze voor de rechterhand. 

Trouwring dragen; denk ook aan de praktische toepasbaarheid!

Aan welke hand u een trouwring draagt, bestaat er geen alomvattend antwoord. De tijden veranderen en u bent tegenwoordig als aanstaand bruidspaar niet altijd meer gebonden aan een geloof.

Er is geen goed of fout. Sommige mensen dragen zowel hun trouwring als hun verlovingsring aan de linkerhand, anderen aan de rechterhand of zelfs apart van elkaar. Praktische voorkeuren komen dan vaak om de hoek kijken. Bent u rechtshandig? Dan wordt de trouwring vaak aan de linkerhand gedragen. Ook uw werk kan hierin een bepaalde rol spelen.

Dan kan het een weloverwogen beslissing zijn om uw trouwring aan uw andere hand te dragen. Dit om te voorkomen dat de ring snel zal beschadigen. 

Zoekt u een trouwring of een ring die u zelf wil ontwerpen? Kom binnenkort eens langs om te praten over uw wensen.