Ontdek de twee gezichten van Van Harten...

Een interview met Kees-Jan van Harten over de wijk, het pand, de uitstraling van zijn atelier en de twee gezichten van zijn bedrijf.

Een unieke winkel in een exclusieve wijk
Ik was er eigenlijk vanaf moment 1 al over uit dat ik geen winkel ben die in een binnenstad moet zitten. Zoals mijn winkel uniek is moet ook de locatie van de winkel zowel exclusief als uniek zijn.

De wijk Zandberg, waar we zijn gevestigd en waar ik zelf ook woonachtig ben, is een karakteristieke wijk tussen het Ginneken en de binnenstad. De weg ernaar toe, het bruisende gebied, het zuiden van Breda, de bourgondische sfeer van de wijk, de prachtige winkels en de mensen die in deze wijk wonen of komen shoppen waarderen kwaliteit en een eigen gezicht.

Het past stuk voor stuk bij mijn type sieraden, het ambacht en type winkel die we zijn. Unieke sieraden met een unieke stijl met een unieke duidelijke en goede kwaliteit en of het nu om een kleine reparatie gaat of het maken van een nieuw sieraad? Ik wil er altijd dezelfde duidelijke goede kwaliteit aan hangen en daarmee het sieraad ook uniek maken.

De combinatie tussen vieze handen en exclusieve sieraden
Is het geluk dat we in dit pand gevestigd zijn? ik weet het niet. Ik heb een lange zoektocht gehad in verschillende panden in deze wijk, en allemaal stuk voor stuk prachtig, echter voelde ik direct dat dit prachtige pand aansluit op wat ik voor ogen had: een winkel, zichtbaar voor iedereen, een hoekpand waar je langsloopt en door de etalage naar de winkel en het open atelier kijkt.

Het moet nieuwsgierig maken en het gevoel geven “waar komt een mooi handgemaakt sieraad nou eigenlijk vandaan”? Het zijn de vieze handen in het atelier die het mooie sieraad maken en presenteren.

Een winkel met twee gezichten
We zijn een winkel waar mensen speciaal naartoe komen en tegelijkertijd een winkel waar mensen spontaan “durven” binnenstappen in het voorbij gaan. Een winkel met een warm karakter waar iedereen zich thuis voelt.

Ik vind het prachtig om de wensen aan te horen van mensen, daar echt de tijd voor te nemen en direct schetsmatig te praten waarbij men door het open atelier zichtbaar vanuit de winkel direct een indruk krijgt van het ambacht. Daarnaast moet het ook een winkel zijn waar je gemakkelijk binnenloopt met een vraag, en dat kan en mag van alles zijn. Het repareren/ restaureren, taxeren, iemand die graag een sieraad cadeau wil doen, iemand die graag “geholpen” wil worden in het ontwerp van een sieraad, trouwringen etc etc.

Mijn ambacht is verwerkt in het interieur
Ook in het interieur van mijn winkel vind je het ambacht terug. Zo worden mijn sieraden gepresenteerd in, voor mij ontworpen, handgemaakte vitrines. Gemaakt door mensen die ook ambachtelijk werken, vakmensen die passie en liefde hebben voor hun vak.

Houtbewerkers, metaalbewerkers… Vakmensen die samen met ons een omgeving hebben gecreëerd voor het sieraad waar deze het beste in uitkomt en het beste in gepresenteerd kan worden. Dit alles, in deze omgeving, met unieke sieraden in unieke vitrines op een mooie houten vloer, in een karakteristiek oud pand met een prachtige ornamenten plafond waarbij je door de winkel heen naar het open atelier kan kijken: waar vieze handen de mooiste sieraden maken.