Van Harten Edelsmeden

EVEN VOORSTELLEN

Uw edelsmid in Breda: Kees-Jan van Harten.

“Echt ambacht is een combinatie van vakwerk, maatwerk, creativiteit en passie. Dag in, dag uit heb ik de kans om mijn talent en kunde aan de wereld te tonen en daarmee ook nog eens in een behoefte te voorzien. Hoe mooi is dat.”

Kees-Jan van Harten groeide op in een groot gezin waarin de voorliefde voor kunst door vader en moeder met de paplepel werd ingegoten. Net als de waarde van creativiteit en verbeeldingskracht. En dan was er ook nog die éne oom… de edelsmid. De meester met een heus atelier gevuld met de geur van branders en olie, geluiden van smedende hamers, tangetjes keurig hangend op een rij en zwarte vingers die na het polijsten glanzende sieraden omhoog hielden. Hij was meteen verkocht. “Later als ik groot ben, word ik edelsmid”.

Een opleiding aan de vakschool in Schoonhoven volgde en de vlieguren werden, hoe kan het ook anders, gemaakt in het atelier van zijn oom, de leermeester, Frans Zeegers.

Na bijna 30 jaar kijkt Kees-Jan met veel bewondering en dankbaarheid terug op een tijd waarin werken met vakmensen en hoogwaardige materialen hem gemaakt heeft tot de edelsmid die hij nu is.

Maar nu is het tijd voor iets anders. Tijd voor Brabant. Tijd voor een lang gekoesterde droom die eindelijk in vervulling is gegaan; een eigen winkel met atelier. Kom vooral eens langs bij Van Harten Edelsmeden.  Een plek waar de entree groots is en de drempel laag.

HET MEESTERTEKEN

In ieder sieraad van edelmetaal staan keurtekens. Naast deze tekens slaat de maker, de edelsmid, ook zijn meesterteken.

Door het afslaan van dit meesterteken neemt de edelsmid zijn verantwoordelijkheid in het aangegeven gehalte van het sieraad. Ook kan op deze manier altijd het sieraad herkent worden door andere edelsmeden of taxateurs. De maker is door het meesterteken altijd te herleiden, doordat deze meestertekens zijn gepubliceerd en gedocumenteerd door WaarborgHolland.