Van Harten Edelsmeden
opent deuren in Breda

In April 2021 is het zover, dan opent Van Harten Edelsmeden haar deuren in het centrum van Breda. Wij spraken de man achter Van Harten Edelsmeden; Kees-Jan van Harten…

Een groot gezin

Als oudste zoon van een bestuurder als vader en een pedagogische en zeer creatieve moeder, beide met een grote voorliefde voor kunst, groeide ik op in een gezin van 6 kinderen.

Met je handen kunnen maken en uitbeelden wat je denkt en wat je voelt werd van jongs af aan gestimuleerd.

Familiebezoekjes, en dan in het bijzonder bezoeken aan mijn oom die edelsmid is, zijn atelier, met de geur van branders en olie, de geluiden van smedende hamers, de vele tangetjes keurig hangend op een rij en de zwarte vingers die na het polijsten prachtig glanzende en schitterende sieraden vasthielden, het betoverde mij! Ik was verkocht. Later als ik groot ben word ik ook een edelsmid.

Het opbouwen van ervaring

In 1993 startte ik mijn opleiding aan de vakschool in Schoonhoven. Mooie en leerzame jaren daar brachten mij de basiskennis en vaardigheden van het edelsmeden bij. In de weekenden dit uitvoerend in het atelier van mijn oom.

Logische stap was dan ook dat ik mijn stageperiode bij hem zou volbrengen.

Het ambacht en het bedrijf van mijn oom en zijn passie voor het vak zorgde dat ik mij er thuis voelde. De vele jaren die volgde, de samenwerking met collega’s en mijn oom als leermeester met een zeer hoge standaard voor hoogwaardige materialen, vormgeving en kwaliteit, heeft mij de edelsmid gemaakt wie ik nu ben.

Ondanks dat ik, in het bedrijf van mijn oom, mij er thuis en zeer verbonden voelde met de sieraden die er gemaakt werden bleef ik een Brabander in het westen. Immers, er was 1 droom die nog niet vervuld was: een eigen winkel met atelier in Breda.

Terug naar mijn roots

De liefde en het stichten van een gezin heeft ervoor gezorgd dat ik nog dieper geworteld ben in de stad waar mijn roots liggen. Jarenlang op en neer pendelen en dagdromend over die ene onvervulde droom behoren nu tot het verleden.

Met een enorme ervaring en kennis wordt mijn diepst gekoesterde wens, een eigen winkel met atelier, een feit.